RECONNECTING WATERWAYS

A WORKSHOP ON REMOVING DAMS & RIGHT-SIZING CULVERTS

DRAFT AGENDA

8:30 – 9:00 AM	Opening (coffee, pastries and networking)		
9:00 – 9:50 AM	Welcome & Framing		
TRACKS	PROJECT MANAGEMENT	ENGINEERING	EXCAVATION CONTRACTING
TRANSITION (10 minutes)			
10:00	How to Identify Strong Barrier Removal Projects Mary Russ, White River	Site Assessment & Field Data Collection for Stream Simulation Design	Contractor Selection
10:55 AM	Partnerhip; David Minkoff, US Fish & Wildlife Service; Keith Fritschie, VT Dept of Environmental Conservation	Jesus Morales, US Fish & Wildlife Service	Jessica Louisos, SLR Consulting
TRANSITION (5 minutes)			
11:00	Funding	Dam Removal & Culvert Design Demystified	Managing Sediment on Construction Sites
11:55 AM	Michele Braun, Friends of the Winooski River	Roy Schiff, SLR Consulting	Josh Carvajal and Zapata Courage, VT Dept of Environmental Conservation
TRANSITION (5 minutes)			
12:00 – 12:50 PM	LUNCH		
TRANSITION (10 minutes)			
	Project Management	Site Constraints & Permitting	Construction Process & Methods for Dam Removals and Culvert Replacements
1:00 – 1:55 PM	Karina Dailey, Vermont Natural Resources Council; Hilary Solomon, Poultney Mettowee Natural Resources Conservation District; Ron Rhodes, Connecticut River Conservancy	Angela Repella, US Army Corps of Engineers; Josh Carvajal, VT Dept of Environmental Conservation	Ben Canonica, Canonica Landworks; Greg Russ, White River Partnership
TRANSITION (5 minutes)			
2:00 – 2:55 PM	Everything but the Removal Lauren Weston, Franklin Co Natural Resources Conservation District	Construction Oversight Doug Osborne and Jessica Louisos, SLR Consulting	Site Restoration Allaire Diamond, Vermont Land Trust; Evan Fitzgerald, Fitzgerald Environmental
TRANSITION (5 minutes)			
3:00 – 3:45 PM	Panel Discussion – Collaboration for Success Presenters TBD		
3:45 - 4:00 PM	Closing		